Що таке сублімовані фрукти?
Як роблять сублімовані ягоди?
Процес сублімації складається з 3 етапів
1. Швидка заморозка
Перед обробкою ягоди піддаються швидкому заморожуванню при температурі до -40 °C. При такому способі заморожування не руйнується структура фруктів та ягід
2. Створення вакууму
Потім заморожені продукти переміщують в герметично закриту камеру, з якої починають відкачувати повітря.
3. Підвищення температури та випаровування
Після зниження тиску в камері починають поступово підвищувати температуру. Лід випаровується, а пара, що утворюється відкачується. Коли всі кристали льоду з продуктів випаруються, технологічний процес закінчений.
Як використовувати сублімовані ягоди?
- Посипати готові десерти
- Додавати в тісто
- Додавати в мармелад і зефір для зміцнення текстури
- Обсипати зефір, маршмеллоу, трюфелі
- Додавати в креми для додання ягідного смаку і натурального кольору
- Для шоколадних цукерок - в начинку і як декор
Ви можете використовувати як порошок субліматів, так і цілі ягоди або шматочки. Єдине, якщо використовуєте сублімовані ягоди в якості натурального барвника, пам'ятайте - що вони дадуть не яскравий колір. Тому спочатку пробуйте на невеликій кількості крему.
Сподіваюся тепер вам не страшно буде мати справу з сублімованими ягодами і фруктами. Один у них мінус - дорогі ... Але зате дуже корисні.
100% СВІЖОСТІ, ПРИРОДИ І ЯКОСТІ
Сублімовані продукти з'явилися на ринку України не так давно, але вже впевнено набирають популярності серед кондитерів і шанувальників правильного харчування. Багато, хто плутає сухофрукти і сублімовані фрукти.
Давайте ж розберемося в чому їхня відмінність.
Відмінність сухофруктів і сублімованих фруктів
1. Процес сушіння
Температура, при якій сушаться сухофрукти в промислових масштабах 50-70С, сучасні сушки можуть її знизити до 40-60С. Процес сублімації відбувається при 30С, завдяки чому, в продукті зберігається до 95% корисних речовин і вітамінів.
2. Форма, колір, смак
Сублімація дозволяє зберегти первозданний вигляд продукту після сушки, при цьому, сухофрукти втрачають свій зовнішній вигляд, стискаючись і зменшуючись в розмірі. Смак і колір при сублімації зберігаються на 100% в той час, як при звичайній сушінні вони знижують свою інтенсивність.
3. Вага і вміст вологи
Сублімовані ягоди і фрукти в 10 разів легше свіжих, вміст вологи в них менше 5%, в сухофруктах залишається до 20% вологи. Таким чином, сублімовані продукти на 15% легше ніж сухофрукти.
4. Обробка
Виробники сухофруктів, перед виготовленням продукту, обробляють його діоксидом сірки, це необхідно для запобігання появи в ягодах і фруктах комах і цвілі.
Сублімовані продукти зовсім нічим не обробляються - це на 100% натуральні ягоди і фрукти без додавання цукру, консервантів і барвників.
Кожен з двох видів сушіння хороший і дозволяє нам насолоджуватися ягодами і фруктами цілий рік. Але, сухофрукти, і сублімовані ягоди і фрукти - це зовсім два різні продукти які відрізняються як смаком, так і зовнішнім виглядом.
Смачні та корисні фрукти цілий рік
✔ Повністю дозрілі
✔ Насичений смак
✔ Зберегли поживні вітаміни + мінерали
✔ Легкі та хрусткі
✔ Тривалий термін зберігання до 3 років